Product SiteDocumentation Site

Luku 8. Aineiston luominen ja tallentaminen

8.1. Rasteriaineisto
8.1.1. Rasteriaineiston kopiointi
8.2. Vektoriaineisto
8.2.1. Vektoriaineiston luominen
8.2.2. Vektoriaineiston kopiointi
Tässä kappaleessa kuvataan miten Geoinformaticassa voi luoda ja tallentaa aineistoja.

8.1. Rasteriaineisto

Rasteriaineisto voi syntyä mallin tai analyysin tuloksena ja yleensä tällä tavalla syntynyt aineisto on libral-rasteri, joka on olemassa vain ohjelmassa ja joka pitää tallentaa, jos sitä haluaa käyttää myöhemmin. Rasteriaineisto voi syntyä myös muunnettaessa.
libral-rasterin voi tallentaa joko Save-komennon avulla tai Copy-komennon kautta. Save-komennon kautta tallennettaessa rasteri tallentuu ns. bil/hdr formaatissa. Esiin tulevan dialogiboksin kautta voi valita tiedostonimen ja kansion, johon rasteri tallennetaan. Rasteri tallentuu kahtena tiedostona, joilla on tunnukset bil ja hdr. Save-komento on käytettävissä vain libral-rastereille.
Kaikki libral-rasterit voi myös tallentaa yhdellä komennolla klikkaamalla ohjelman yläreunasta Raster ja valitsemalla Save all. Esiin tulevan dialogiboksin kautta voi valita kansion johon kaikki libral-rasterit tallennetaan.

8.1.1. Rasteriaineiston kopiointi

Copy-komento on käytettävissä kaikille rastereille, myös GDAL-rastereille, jotka oletusarvoisesti[1] ovat jo tallennettuina jonnekin. Copy-komennon kautta tallennettaessa valitaan GDAL-ajuri (GTiff eli GeoTIFF on hyvä vaihtoehto), tiedostonimi tunnuksineen, tallennushakemisto, rasterista tallennettava osa ja mahdollisesti tehtävä karttaprojektiomuunnos.
Rasteriaineiston kopiointi -dialogiboksi.
Kuva 8.1. Rasteriaineiston kopiointi -dialogiboksi.

Geoinformatica laittaa ajurilistaan kaikki sen käyttämässä GDAL-versiossa käytettävissä olevat tallennukseen kykenevät ajurit niiden lyhyellä nimellä sekä libral-muodon. Kaikki GDAL:in tukemat rasteritallennusmuodot on kuvattu verkossa .
Copy-dialogiboksiin tulee kirjoittaa koko tiedostonimi tunnuksineen.
Copy-dialogiboksissa voi määritellä, että rasterista kopioidaan vain osa. Kun 'Get region to copy from' -kohtaan valitaan <self>.


[1] GDAL-ajuri MEM on poikkeus. Se pitää rasterin vain keskusmuistissa.